Huvudmeny

Kontakta oss

Länkar

Sökverktyg  

Bildarkiv från Skottlandresan 

Nyttiga länkar
Scotchwhisky.net
 Malt Whisky tour 
Whiskyweb 
Scotchwhisky.com 
Spirit of Scotland 
Whisky World¨
Whiskymuseum 
Whiskyportal 
Mackmyra Whisky
Systembolaget

Whiskyguiden

Gotlands whisky

"Whiskyresan" till Skottland.En liten berättelse om "Whiskyresan" Sidan 1
Allt började en vårdag i maj, närmare bestämt den 20 maj 1943. Mitt under brinnande krig. 60 år senare dvs 20 maj 2003 var det dags att fira att man har uppnått den höga ålder om 60 år. Den 24 maj hade vi en fest för att fira detta. Vid denna fest fick jag flera fina presenter. En av dessa var en kanonpresent som jag fick av mina släktingar. En s k "upplevelsepresent" som jag bl a önskat.

Presenten bestod i att jag skulle få åka till Skottland tillsammans med min syster Pia och hennes dotter Anna med familj. Familjen består av barnen Molly, Jack och Martin samt hennes man Skotten Adrian. Detta att få åka med honom som guide i Skottlands "Whiskybälte" eller trail som det heter, har jag sett fram mot länge. Nu skulle det bli av!! Biljett till Skottland skulle beställas. Det gjordes billigast hos Ryan Air. Biljetten kostade 1 606 kr och kunde bara beställas över Internet. Biljettens avgång visade den 8 juli och hemresan den 15 juli d v s en hel vecka för att se och uppleva dels den vackra naturen och dels de goda dryckernas land. 

Tidigt på morgonen den 8 juli tog jag min Toyota Camry -87 en 32 200 milare till det som lite konstig heter Stockholm Skavsta. (Det är drygt 10 mil till Skavsta från Stockholm) På vägen ner var det, som på beställning, ett inslag om Mackmyra Whisky AB på nyheterna. Gå in och kolla deras sajt. En guldgruva för de som vill få mer kunskap om Whisky i allmänhet och den svenska i synnerhet. Från Kungsängen Ålsta var det 13,7 mil. Planet skulle gå 10.50 mot Glasgow Prestwick. Det funkade jättebra och vi landade på tid. När jag kom ut i ankomsthallen mötte Pia mig medan Adrian parkerade bilen.

En liten chock fick jag då det blev klart för mig att hur långt det var till St Andrews, dit vi skulle sen. Att Prestwick låg så långt från Glasgow kunde jag inte ana. På samma sätt som Stockholm Skavsta. Närmare bestämt blev det 18,7 mil till St Andrews. (Svenska) Alltnog påbörjade vi resan. Första anhalt var en liten bykrog i Eagelsham som hette Pepper Pot Restaurant. Vi åt en typiskt skotsk mat med fisk och chips samt en god öl till.

 
Pepper Pot Restaurant med sina vackra hyllor

Nästa anhalt var i Stirling där Adrian ville visa en gammal pub som heter Settle In där vi intog en kaffe och en öl. En mycket vacker pub med anor från 1733. Detta är Adrian hemtrakter. I Staden Aloa i närheten växte han upp. Vår färd fortsatte efter stoppet till St Andrews som är mest känd för tre saker Golf , den gamla kyrkokulturen. samt universitet. Läs mer här! Staden ligger på N 56 19' 51,6"  WO 20  47' 51,4" enligt GPSen. (Som en liten kuriosa så ligger Ålsta Gård på N590 28' -  EO170 42' och Albena i Bulgarien på N 430 21' - EO 280 4'. Det blev många breddgrader denna sommar. Fågelvägen till St Andrews från Ålsta Gård är 126 mil och om man åker bil så är det 275 mil.) 


Pubben Settle Inn i Stirling. Byggt 1733

Här blir vi mycket väl mottagna av Anna, Molly, Jack och Martin som har stannat kvar för att slippa åka så långt. Det blir ju 37 mil t o r Prestwick. Vi får många goa kramar av barnen och god mat av Anna. Efter att ha tittat runt i radhuset  och "boat in oss" gjorde Pia och jag en tur ner till havet för att blicka ut över Nordsjön och mot Sverige. (Det syntes inte)

På onsdag morgon den 9/7 påbörjade vi vår resa norrut mot Whiskybältet/trailen. Vi åker via Dundee och Perth och styr norrut på väg A9 som går upp mot Inverness, mest känd för Loch Ness och "storjöodjuret". Efter ett antal mil kommer vi till ett ställe som heter Dalwhinnie. Vi stannar för att äta lunch på Dalwhinnie Hotel som ligger nära vårt första Destilleri.  Efter en god lunch körde vi den korta vägen till Destilleriet. Här blir vi mötta av guiden John. Han hade mycket att berätta om hur man gör Whisky. 


Pia utanför Dalwhinnie Destilleri. Hon hade inte läst skylten i förgrunden

Vad man behöver för att framställa Whisky var:

  • Bra vatten

  • Korn av hög kvalité

  • Gäst sk bryggerigäst

  • Torv för att ge Whiskyn en rökig smak

  • Destilleringsanläggning

  • Ektunnor av högsta kvalité att lagra Whiskyn i

  • Lagringsutrymme för att lagra i många år, 3 - 50 år

  • Människor som kan jobbet

Dalwhinnie Distillery historia
När man besöker Dalwhinnie slås man av hur ensligt det är beläget. Destilleriet ligger avskilt, omgivet av stora torvheder. Placeringen är dock noga uttänkt, förr i tiden samlades nämligen boskapsdrivare i bergpasset som var en central plats för handel. Namnet Dalwhinnie betyder just mötesplats. Dalwhinnie grundades 1898 och hade från början egen mältning av korn, dock inte längre. Det hindrar dock inte att det utifrån ser ut som att det ryker ur pagoden. Det beror på att man placerat mäskkaret under det gamla pagodtaket, och under kalla vinterdagar ryker det precis som förr i tiden. Jäsningen sker i sex jäskar av lärkträ och man använder en flytande blandning av bryggerijäst och destillerijäst. Destilleringen sker i de två kopparpannorna, som trots det lilla antalet producerar över två miljoner liter per år.
Källa: Mackmyra Whisky AB

Whiskyn har gamla anor. 

Läs mer om hur man gör Whisky på Mackmyra Whiskyskola. Här får Du all den information som du kan behöva inför en ev resa till Skottland. 

Destillera Vad är det?
destille´ra
verb ~de ~t
ORDLED: de-still-er-ar
SUBST.: destillerande, destillering; destillation
• utföra destillation av blandad vätska
BET.NYANSER: a) med avs. på den resulterande (rena) vätskan: ~t vatten; brända och ~de drycker b) i konstr. med icke-personligt subjekt avsöndra genom destillation: apparaten ~r fram en finkeldoftande produkt c) överfört: ur myllret av fakta försökte han ~ fram några mer allmänna iakttagelser
KONSTR.: ~ (fram) ngt
HIST.: sedan yngre fornsvensk tid; fornsv. distillera; av lat. destillare 'droppa (ned)', till stilla 'droppe'
Källa: Nationalencyklopedin

Efter att ha fått vår första information om Whiskyns framställning och fått smaka på produkterna så far vi vidare upp mot Malt Whisky Trail. Vi kommer så småningom till vårt mål, Tomintoul. Här kommer vi att bo på ett Bed & Breakfast mitt i byn hos familjen IAN & MICHELE BIRNIE som även har en närbutik i huset så man kunde köpa både mat och dryck. Vi fick två fina rum som kan beskådas på bilderna på denna sida.


Adrian och Pia tillsammans med Ian och Michele och deras son

På kvällen gick vi ut för att äta på stadshotellet. En utsökt middag blev det. Vi var ensamma på hotellet denna kväll. När vi ätit färdigt fick vi höra säckpipemusik. Det visade sig att det kommit en musikkår till byn och som spontant hade en uppvisning på torget. Efter några låtar så tågade de in på pubben intill för att ta "några" öl. Även vi gick dit för att delta i festen. Det blev en fantastisk kväll mitt i Skotska höglandet med Whisky och säckpipa i lämpliga doser. Efter detta gick tillbaka till vårt B&B för att sova. Nästa dag skulle bli en heldag i Speyside som området heter där Malt Whisky Trail finns. Om Du har tvivlat på om det finns några som producerar Whisky i Skottland bör Du gå in och kolla på länken Malt Whisky Trail så får Du en bra överblick dels på Skottland som helhet och Speyside i synnerhet. Gå gärna in på Systembolagets hemsida och sök på Skotsk MaltWhisky så får Du 152 titlar. Den billigaste kostar 139 kr och den dyraste kostar 3 999 kr och är en Glenfiddich.

Klicka här för en fortsättning till sidan 2

 

 
 

Senast uppdaterad: 29 november, 2008
© 2002