Huvudmeny

Länkar

Sökverktyg  

Mobiltelefoner 1994 - 2006En liten berättelse om mobiltelefoner  
jag har haft, har och vill ha

Allt sedan mobiltelefonen med GSM-teknik introducerades 1992 har jag varit och är intresserad av dessa nutida hjälpmedel för kommunikation. Här nedan kan Du se de olika telefonerna som jag har haft och har samt att jag vill visa vilka jag vill ha inom den närmaste tiden.

Mer information om telefoner och teknik finns under denna länk! 

1. Denna Philipstelefon köpte jag 1994 och fick då telefonnummer 070-719 11 43. Detta nummer har jag fortfarande kvar då jag har som kuriosa mitt födelseår i numret. dvs 1943. Det var ett Comviqnummer. Telefonen som är en Philips enligt märket men är en Nokia inuti. Den har allt som man kan tänka sig av faciliteter som var modernt då och som var det de närmaste 8 åren fram till att SMS, MMS, kamera mm kom in på 2002. Batteritiden på den tiden var kort så jag var tvungen att skaffa ett större. Det innebar att när jag hade den i skjortfickan var det risk för snedbelastning av ryggen. Lurens mått är 170 mm hög, (inkl antenn 200 mm) 60 mm bred och 45 mm tjock (med extra stort batteri)

2. Den andra telefonen är en Nokia Typ: NHE-4NX. Den hade jag bara ett kort tid tills jag fick möjlighet att byta till mig nr 3 på bilden.

3. Denna utomordentligt fina telefon är en Ericsson T28 som var den första lilla telefon som kom på markanden från Ericsson. Den är 95 mm hög, (Med antenn 125 mm), 50 mm bred och  endast 15 mm tjock. Den har en lucka över tangentbordet som skydd. På bilden är luckan uppfälld  Här är det på plats med en liten anekdot. När den lanserades av Ericsson sa man att den var så liten att den lätt fick plats i bröstfickan på skjortan. Mona Sahlin uttryckte sig vid ett tillfälle i jämställdhetsdebatten att det är typiskt att när man skall göra reklam för denna telefon är att den passa i skjortfickan, och vem är det som har sådana? Jo, männen! Detta var den första telefonen som jag hade som hade bl a röstkommando. Den var även den första jag hade som hade dubbla band som GSM 900 och 1900.

4. Nummer 4 är en Ericsson R380s. Det var den första telefon som kallas för Smartphone. Då förstod jag hur en telefon skall vara för att vara ett verktyg för mitt arbete. Den har många funktioner som e-post, WAP, SMS, IR, kalender, kontakter mm. Den kan man synka med datorns Outlook så att man har samma information där som i telefonen. Den har även en skrivbar skärm där man kan skriva text och siffror. Denna telefon kunde jag sitta uppe på Åreskutan och kolla min e-post samt besvara och sända. Kunde även genom IR-överföring surfa trådlöst med en bärbar dator på Internet då vi bodde i en stuga i Undersåker och behövde få veta hur vädret var i Åre mm. Detta var den första telefonen min son Anders var med om att ta fram hos Ericsson som konsult från Tieto-Enator.

5. Nästa Smartphone blev en Sonny Ericsson P800 som jag fick låna av Anders. Denna telefon var en vidareutveckling av R380s med alla de funktioner som den har.  Det blev ju ett stort kliv in i en ny era där kameran var en av nyheterna samt att man kunde sända och ta emot MMS (MultiMediaService) med bild, text och ljud. Ett mycket roligt inslag. Nu var även WAP-funktionen (Wireless Aplication Protokoll) utvecklad som gör att man kan surfa på Internet och ex v läsa Aftonbladet. kolla tidtabellen på SL. Den har även en fullfjädrad MP3-spelare inbyggd samt att man kan ta videofilmer med den

6. Just nu har jag en SonnyEricsson P900 som jag fått låna av Anders. Det efterföljaren till P800:an. en hel del förbättringar har gjorts. Bättre kamera samt att den har blivit ca 20 % mindre i omfång och snyggare design. I övrigt har den samma funktioner som P800an fast ännu bättre.

7. Mina nästa önskemål av telefoner är P910i som är ännu vassare vad gäller kamera o d. En bra sak är att den har ett tangentbord för att skriva text på insidan av luckan. Här är det en ännu bättre kamera, mer minne mm.
8. Som kronan på verket av önskemål kommer den senaste som Anders varit med om att ta fram är SonnyEriksson P 990i. Här har man gått ännu ett steg med bättre kamera, WLAN så att om man har tillgång till HotSpotpunkt kan surfa via den med upp till 5 Mbps. Den har även fått radio. Kort sagt den har allt som man behöver som ett arbetsredskap. Det är en fullfjädrad PDA-handdator (Personal Digital Assistant) Läs mer på Sony-Ericsson hemsida!


9. Min nuvarande lur är en Sony-Ericsson P 1. En mycket bra telefon som har det mesta som man kan behöva för att sköta sina kontakter och planera sitt liv. De har allt som ovan och något mer framför allt lite mer slimmad. Kameran har 3,2 Megapixel.

 

 
 

Senast uppdaterad: 28 mars, 2010
© 2002